TE MILYEN GYAKRAN VÁSÁROLSZ ONLINE? - A MAGYAR ONLINE DIVATPIAC HELYZETÉT VIZSGÁLTA A GLAMI


A tanácsadások során mindig felmerül a kérdés, vásárolnak-e az ügyfeleim online. Bizony még mindig kevesen vannak azok, akik előnyben részesítik ezt a shoppingolási formát. A leggyakrabban előforduló indok a méretprobléma. Ruhákkal ritkán, inkább kiegészítőkkel, táskákkal próbálkoznak. Pedig az online piactérnek számtalan előnye van. Csak néhányat felsorolva: időtakarékos, egyszerű és sokkal több akciós ajánlattal találkozunk, mint az üzletekben.

Az internetes vásárlás megkönnyítésére olyan divatböngészők jöttek létre, ahol egy helyen több ezer márkát és webes boltot kínálnak a vásárlóknak, ezzel is könnyebbé téve a keresgélést. Ilyen online tér a Glami is, amiről már egy korábbi bejegyzésemben írtam.

Most Fashion (Re)Search néven indított projektben a cseh bázisú divatböngésző platform a hazai online divatpiac helyzetét vizsgálta meg.

De mielőtt a kutatás eredményeire térnék rá - aminek néhány része meglepett engem - tekintsük át rövid a Glami menetelését és sikereit.

A 2013-ban alapított Glami egy online divatböngésző, amelynek célja, hogy naponta több millió magyar vásárlót kössön össze több ezer márkával és webáruházzal egy felületen. A termékek praktikus kategorizálásával és a személyre szabott divatkínálat megalkotásával a Glami jelentősen leegyszerűsíti a divattermékek kínálatának feltérképezését és vásárlását. A többek közt Csehországban, Görögországban, Szlovákiában, Franciaországban, Törökországban, Oroszországban, Németországban, összesen 13 országban jelen lévő platform nem közvetlenül ad el divatcikkeket, hanem összegyűjti a divat webáruházak ajánlatait egy helyen, így gyors és egyszerű vásárlási élményt nyújt. A Glami összesen 25 milliárd forintnyi eladást generált partnereinek 2018-ban.

A Glami Fashion (Re)search nevű kutatása arra vállalkozott, hogy felderíti a legújabb e-kereskedelmi trendeket, miközben a tavalyi évben online értékesített divattermékek kapcsán egy általános, hatékonyan alkalmazható kutatást tesz közzé az online divatpiac helyzetéről.

A divatböngésző célja, hogy vizsgálataival segítse az e-kereskedelemben érdekelt médiacégeket, vállalatokat, és pontos adatokkal nyújtson még személyre szabottabb és praktikusabb szolgáltatásokat partnereinek.

A Glami Fashion (Re)search kutatása szerint 2018 az online divatkereskedelem éve volt: a teljes internetes forgalom sokkal jelentősebb mértékben növekedett, mint a hagyományos, fizikai üzletek bevétele. 2018-ban 153 milliárd forint volt az elektronikus eladások értéke, 2022-re pedig egy csaknem 12%-os növekedés várható, ami így eléri majd a 229 milliárd forintot. Ez a dinamikus fejlődés nemcsak a jelenlegi szereplők között élesítette a versenyt, de rekordszámú új webshop megjelenését is eredményezte.

Csak néhány személyes gondolat a számokoz. Nem tudom, ki lepődött meg ezeken?! Már csak azért sem okozott meglepetést nekem ez az eredmény, mert én is inkább az online vásárlást részesítem előnyben. Sokkal kényelmesebb és gyorsabb is. Magyarországon belül egy-két nap alatt megérkezik a rendelés, külföldi webshopból rendelve a leghoszabb várakozási idő három hét volt.

A másik dolog, amit már a cikk elején említettem, hogy több kedvezményes ajánlattal és akcióval találkozom online, mint a boltokban és sokszor még postaköltsél együtt is kecsegtetőbb egy-egy ajánlat.

A kutatás szerint a magyarok továbbra is előszeretettel vásárolnak hagyományos üzletekben, sőt, a fizikai boltokban értékesített divatcikkek száma növekedést mutatott, viszont az elektronikus értékesítés mértéke sem elhanyagolható számadatokat produkált. A generációs különbségeken túl adott webshop tulajdonságai is közrejátszanak abban, hogy az online vásárlást preferáljuk-e, vagy sem. A magyar vásárlók csaknem 87%-a részesíti előnyben a magyar nyelvű webshopokat. A két legfontosabb akadályt az idegen nyelvű webshopokkal szemben a válaszadók abban látják, hogy nem biztosak a termék minőségében, illetve túl bonyolult számunkra a visszaküldési folyamat. Felmerült még aggályként az ismeretlen fizetési módok problémája (23%), illetve a hosszú és drága kiszállítási idő (16-18%). A nemzetközi webáruházak számára a jövőben is kifizetődőnek tűnik, ha a webáruházaikat lefordítják az adott ország nyelvére.

A Fashion (Re)search kutatás szerint a magyar divatpiac jelenlegi három vezető trendje:

  • a fenntartható divat

  • a lokális divatmárkák

  • a streetwear-hez kapcsolódó sneaker mánia

Mindhárom trenddel maximálisan tudok azonosulni. Sajnos a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Így nem csak egy felkapott trend, hogy a fenntartható divatról írnak és beszélnek az emberek!

Ha csak egy gardróbrendezésre gondolok. Az esetek többségében felére vagy akár negyedére csökken a ruhatár mérete, hiszen rengeteg felesleges, nem megfelelő darabot halmoznak fel a hölgyek és az urak is. S akkor itt jön a válasz arra, hogy miért jó egy ilyen szolgáltatás?! Ha tisztában vagyunk azzal, milyen fazonok és színek állnak jól, nem fogunk ruhát ruhára halmozni a szekrényünkben vagy impulzus vásárlások áldozataivá válni. Tudatosabban fogunk vásárolni, inkább a minőségre helyezve a hangsúlyt. Ha már a minőségnél tartunk.

A fast fashion üzletek még mindig előnyben vannak a helyi divatmárkákkal szemben. Való igaz olcsóbbak, de nézzük meg néhány áru minőségét is. Nem leszek álszent! Én is vásárolok fast fashion boltokban, azonban a lehetőségeimhez mértem, ha lokál tervező táskája vagy egy fast fashion darab közül kell választanom, akkor az előbbit veszem meg. Ezzel nem csak a tehetséges magyar tervezőket támogatom, hanem egyúttal a minőség mellett teszem le a voksom.

A Glami vizsgálatából kiderült, hogy a hazai, fenntartható és etikus márkák alacsony ismertsége is az oka annak, hogy kevesebb eladást produkálnak, ez a szám tehát növekedést mutathatna abban az esetben, ha ezek a brandek markánsabb kommunikációval lennének jelen a piacon és több vásárló szerezne tudomást róluk. A legfontosabb szempontok a minőség, valamint az időtállóság a döntési mechanizmusban. Magyarországon a legmagasabb minőséget a dzsekiktől, kabátoktól és cipőktől várjuk el. A Glami kutatásából egyértelművé válik,hogy a magyar vásárlók 67%-a hajlandó többet fizetni fenntartható és etikus termékekért. A régión belül ez az arány Szlovákiában a legmagasabb: 82%, de a régió egyéb területein is bizakodásra adnak okot a számok: Csehországban 76%, Magyarországon 67%, Romániában 65%, Görögországban és Törökországban 64%, Oroszországban 60% költene többet ezekre a termékekre.

A Glami kutatása alapján elmondható, hogy a magyar piacon jelenleg a sportos, streetwear divat dominál, és előszeretettel viselünk ilyen ruhadarabokat a hétköznapokon is. A kutatásban résztvevő divatfogyasztók 60%-a válaszolta azt, hogy szívesen visel ilyen darabokat a sportoláson kívül is. Ha szűkítjük a kört, ugyanez elmondható a sportcipőkkel kapcsolatban is: a sneakereket ma már akár munkába vagy egy-egy elegánsabb rendezvényre is elfogadott viselni. A trend napjainkra az utcákról egészen a luxusmárkák polcáig emelkedett. Ez a legdominánsabban jelen lévő termékkategória ma a piacon, az abszolút favorit, hiszen napjainkban a legtöbb darabot sneakerekből értékesítik, dupláját a második legnépszerűbb termékkategóriának, a szandáloknak.

A kutatásban résztvevő divatfogyasztók 60%-a válaszolta azt, hogy szívesen visel ilyen darabokat a sportoláson kívül is. 90%-uk a kényelem miatt választja a sportos stílust, és a válaszadók 35%-a gondolja úgy, hogy ezek a darabokat egyéb alkalmakra is szívesen felveszi.

A Glami Fashion (Re)search projektet hét európai országban végezték el; a vállalat legfőbb célja az, hogy egy reális képet alkosson a divatvásárlás működéséről Magyarországon. A kérdőív által szeretnék megérteni, hogy melyek azok a tényezők, melyek alapján a felhasználók az online vásárlás mellett döntenek, és végül a kosárba helyezik a termékeket.

A Glami online közvélemény kutatásában a magyar internetfelhasználók egy reprezentatív csoportja vett részt 1968 emberrel, 2018 októberében. A következő nagyobb volumenű e-kereskedelmi kutatásra 2019 júniusában kerül majd sor.

#divatkereso #glami #online #shopping

© 2017 | Minden jog fenntartva | Deli Style