DRESS CODE KISOKOS - I. RÉSZ


Még alig "hevertük ki" a szilveszteri partikat, de már a nyakunkon van a farsangi és a báli időszak.😊

Ha az előbbire készülünk, természetesen valamilyen ötletes, kreatív jelmezt fogunk felvenni, azonban az utóbbi esetében már nagyobb figyelmet kell szentelnünk a szettünknek.

Hogy miért is?

A rendezvények típusától függ, milyen összeállítást kell választanunk. Ebben segítségünkre lehet, ha a meghívón feltűntetik a dress code-t is.

Bár az interneten rengeteg anyag található a témában, de úgy gondolom, soha nem lehet elégszer beszélni erről. Már csak azért is érdemes megnéznünk közelebbről a jelentéseket, mert magyarra nem igazán lehet fordítani ezeket a kifejezéseket, inkáb néhány mondatban körülírni, mit takarnak. Továbbá fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a különböző "élethelyzetekhez milyen ruházat a megfelelő".

Milyen kategóriákkal találkozhatunk:

1. Casual

2. Informal

3. Smart casual

4. Semi-formal

5. Business formal

6. Formal

7. Black tie

8. White tie

A báli szezonra való tekintettel most csak az utolsó három kategóriát mutatom be és azt, hogy én mit is vennék fel. A többi dress code-ról sem feledkezem meg, ezekről bővebben a következő bejegyzésben fogok írni.

"Az alkalmi megjelenések is különböző szintűek lehetnek." Ahogy írtam "a meghívó tartalmazza, hogy milyen ruhában illik megjelenni, és ezt illik betartani, mivel ezzel fejezhetjük ki tiszteletünket a vendéglátó felé."

A "FORMAL" megjelölés elegáns öltözetet jelent. A férfiaknál hat óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, ám ha a rendezvény dress code-ja "formal, black-tie optional" öltözéket kíván, akor hat óra után "black tie" az elvárás. A hölgyek esetében hat óra előtt elegáns ruha, lehetőség szerint nem fényes anyagú, hat óra után estélyi vagy koktélruha a megfelelő viselet.

"BLACK TIE" esetén a férfiaknak kötelező a szmoking és a csokornyakkendő viselet. A nyakkendőnél kizárólag a kötött fekete az elfogadott megoldás. Más színű nem is jöhet szóba. Az ingnek dupla mandzsettásnak kell lenni. A további kiegészítők a hófehér díszzsebkendő, a fekete spanyolöv és a bőr vagy lakk cipő.

A hölgyeknél az estélyi (kesztyű nélkül) elfogadott. A ruha lehet ujjatlan, hosszú, de akár koktélruha is. ez a rendezvény jellegétől is függ.

A "WHITE TIE" mind közül a legelegánsabb viselet. Az urak viselete: frakk, piké anyagú ing, mellény, kézzel kötött csokornyakkendő, escarpens cipő és hófehér nadrágtartó. A hölgyek esetében a white tie nagyestélyit és könyék fölé érő kesztyűt jelent.

A megfelelő szett összeállításában segítségedre lehet az 'Alkalmi shopping' szolgáltatásom.

(Forrás: Schiffer-Stílus / Nő c. könyv, dresscode.hu, Pinterest)


© 2017 | Minden jog fenntartva | Deli Style