CIPŐMÁGIA - TÖBB, MINT CIPŐ


"Újrakezdés, a romantika és az izgalom ígérete - minden kislány a Hamupipőke-mítoszban nő fel, mind azt hiszi, hogy a cipők mágikus módon képesek megváltoztatni az életüket. Stuart Weitzman cipőtervező szerint "minden nőben megvan a tudatos vagy tudattalan vágy a romantika iránt".

A cipő olyan eszköz, amelynek segítségével megváltozhatunk, megszabadulhatunk múltunktól, és elindulhatunk a jövőbe."

A cipő rengeteg mindent elárul viselőjéről. "Lehet, hogy a szem a lélek tükre, de a cipő a lélek kapuja." Szokták mondani, hogy egy pár új cipő "talán nem gyógyítja meg az összetört szívet....de a tüneteket enyhíti, és elűzi a rosszkedvet."

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a cipő viselője társadalmi és gazdasági helyzetét is tükrözheti.

Vannak azok a lábbelik, melyeknél a kényelem és a funkció fel sem merül. Amikor a fantázia és a valóság összetalálkoznak, minden átértékelődik és kényelemről már nincsen szó.

Azonban ezeken túl a cipő nem csupán egy használati eszköz, hanem identitást is hordoz, információkat ad viselője személyiségéről és csoporthoz való tartozásáról.

Kreatív lehetőségek tárháza a cipőket látványos, egyedi, olykor megdöbbentő művekké varászolja.

Mielőtt a cipők bűvkörébe kerültem volna, jól esett egy finom kávé a Műcsarnok teraszán

A cipők iránti imádatom túlmutat azon, hogy szeretem a különleges lábbeliket. Szeretnék róluk minél többet megtudni, a történetüket, hogyan és kinek készülnek...

Ezért látogattam el a Műcsarnokban megrendezett hágai Virtuális Cipő Múzeum Cipőmágia - Experimentális cipődizájn című kiállítására.

24 különböző nemzetiségű művész alkotását tekintettem meg. Különféle anyagokból készültek a már-már szoborszerű cipők: bőrből, színes ceruzából, préselt banánhéjból, szőnyegből, kőből.

De voltak 3D-nyomtatással kivitelezett cipellők is.

Boldog voltam, hogy a tárlatban három magyar tervező - Paulovics Dóra Ivonn, Tóth-Kern Enikő és Káldy Júlia - alkotásait is megtaláltam.

Tóth-Kern Enikő, cipő- és divattervező alkotása

Okkal merül fel a kérdés, hogy egyáltalán hordhatóak-e ezek a cipők? Bizony nem! Azonban itt jön a nagy DE..!

"Vajon attól cipő-e a cipő, hogy ténylegesen lehet használni, vagy már önmagában attól, ha az ember lábára illeszkedik? Ez a kiállítás...sokrétű műveket mutat be, amelyekre az ember felkapja a fejét, hiszen jóval többről szólnak, mint egy pár hordható cipőről."

Végül a kijárat falán Gábor Zsa Zsa szavai voltak idézve: "Én azt mondanám, ebben a mai világban kell egy kis bolondság ahhoz, hogy az ember normális maradjon." Az idézet tökéletesen visszaadta mindazt, ami a kiállítás során megfogalmazódott bennem.

Nem szabad túl komolyan venni a dolgokat és néha könnyebb, ha egy kis örültséggel spékeljük meg az életet! :)

Ha felkeltettem az érdeklődéseteket és többet szeretnék tudni a Virtuális Cipő Múzeumról, kattintsatok IDE.

Források: Linda O'Keeffe - Cipők, virtualshoemuseum.com


© 2017 | Minden jog fenntartva | Deli Style